“Mensen hebben nu meer dan ooit behoefte aan contact”

Publicatiedatum: 13-10-2020

 

Toen Judith Peters in februari druk in de weer was met het plannen en organiseren van activiteiten in wijken, gebeurde er plots iets waar niemand op voorbereid was: een wereldwijde pandemie. Inmiddels zijn we 8 maanden verder. Hoe kun je op afstand en met ontzettend veel belemmeringen toch verbindingen leggen tussen bewoners in verschillende wijken en Mooiland? “Mensen hebben nu meer dan ooit behoefte aan contact, dus we focussen ons op de dingen die wèl kunnen. En dat is meer dan je denkt!”, vertelt Judith.

Wijkconsulent

12,5 jaar geleden begon Judith als wijkconsulent bij Mooiland. Ze werkt nu 2,5 jaar in haar huidige functie: coördinator informele participatie. Judith helpt collega’s met het organiseren van activiteiten of leefbaarheidsprojecten in verschillende wijken. “Het is niet zo dat ik alles organiseer, maar ik denk mee over wat er gedaan moet worden.” Zo geeft ze samen met veel andere collega’s thuis in de wijk.

Elke dag is anders
“Een van de leuke dingen aan mijn werk vind ik de afwisseling. Elke dag is anders. En nu met Corona is dat natuurlijk al helemaal zo,” zegt Judith. Ze vertelt dat participatie vaak wordt uitgesteld of opzijgeschoven. “Het is daarom erg belangrijk om participatie te stimuleren. Participatie is belangrijk, én leuk. Zoals het samenwerken met collega’s en partners en het maken van verbindingen. Mensen die elkaar op de hoogte houden en alles met elkaar delen. Zowel intern als extern. Daar geniet ik van!”

Koepels
Sinds kort is Judith contactpersoon voor de Huurders Alliantie, wat goed in haar straatje past. “We ontvangen heel graag initiatieven vanuit bewoners zelf. Dat is heel leuk. Zo kun je écht meer verbinding leggen. Tussen wijken en Mooiland, tussen buurtbewoners, maar ook tussen de Huurders Alliantie en de wijkconsulenten.”

Corona
De afgelopen maanden waren een uitdaging. Want ondanks alle beperkingen vanwege het Coronavirus, hadden bewoners behoefte aan contacten. Júíst nu meer dan ooit. “Er is een hoop gepuzzeld. We moeten focussen op wat wel kan, en niet kijken naar de beren op de weg. Dan merk je dat je eigenlijk best veel goede alternatieven hebt.”

Vanaf maart werden er bijvoorbeeld, samen met Club Goud, buitenconcerten georganiseerd. “Dat was fijn voor bewoners, die op veilige afstand vanuit huis kunnen genieten van muziek. Én fijn voor de artiesten, die natuurlijk niet veel werk hebben.” Ook werd er een kleurplatenactie gestart door kinderen van collega’s, paaseitjes uitgedeeld aan mensen uit de zorg en beweeglessen, een kaartjesactie en muziekbingo’s georganiseerd voor onze oudere bewoners. Allemaal op afstand en met naleving van de Coronamaatregelen.

Samenwerkingen
“Dat hebben we natuurlijk niet alleen gedaan, maar met hele fijne samenwerkingspartners, zoals Sociom, Club Goud en Ons Welzijn. Samen moeten we elkaar versterken. Vooral in deze tijd.” Samen met samenwerkingspartners en collega’s, maar ook samen met bewoners. “Ik vind het heel leuk als ik zie dat de betrokkenheid van bewoners echt vergroot wordt. Als ze meedenken, als ze zich willen inzetten voor de buurt, of als ze zelf met ideeën komen. Ik word heel blij van mijn werk. En ik leer elke dag nog!”

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden