Mooi nieuws: 28 studio’s op de voormalige Generaal de Bonskazerne in Grave voor onder andere vergunninghouders

Publicatiedatum: 09-12-2021

De asielzoekerscentra zitten overvol met vergunninghouders. Zo’n 12.000 mensen wachten al lang op reguliere woonruimte. Door de krapte op de woningmarkt, komen zij hier moeilijk aan. Daarnaast is er een verhoogde instroom uit onder meer Afghanistan. Hierdoor loopt de druk op de azc’s op. Crisisopvang in bijvoorbeeld sporthallen dreigt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil de uitstroom vanuit de asielzoekerscentra daarom bevorderen. 

Rijksregeling voor huisvesting vergunninghouders

Er is een rijksregeling waarbij gemeenten een financiële bijdrage kunnen ontvangen voor het realiseren van tijdelijke huisvesting voor vergunninghouders. Deze week i bekend gemaakt dat 13 gemeenten, waaronder Grave, een financiële bijdrage van het rijk ontvangen. Hiermee worden tussen nu en eind 2023 bijna 800 woonruimtes voor vergunninghouders gerealiseerd. Daarnaast worden er zo'n 600 woonruimtes voor andere woningzoekenden gerealiseerd. Grave krijgt bijna een miljoen euro (982.000 euro) om te zorgen voor huisvesting van vergunningshouders.

Mooiland, gemeente Grave en Stichting BOEi slaan handen ineen

In de gemeente Grave hebben Stichting BOEi, eigenaar van de voormalige Generaal de Bonskazerne dat tot een paar jaar geleden nog dienst deed als asielzoekerscentrum (azc) en Mooiland de handen ineengeslagen. BOEi verhuurt voor vijf jaar de Bonskazerne aan Mooiland. 

In de kazerne komen 28 studio’s. De helft van deze studio’s is bedoeld voor vergunninghouders die al een verblijfsvergunning hebben, maar noodgedwongen nog op een asielzoekerscentrum wonen. Zij kunnen zo starten met het opbouwen van hun bestaan in Nederland. De andere helft is bedoeld voor andere woningzoekenden, zoals spoedzoekers en starters.

Bestuurder Carly Jansen: “Wij zijn ontzettend blij dat we met stichting BOEi en de gemeente Grave dit mooie pand kunnen verhuren aan vergunninghouders én andere woningzoekenden. Zo verlichten we de druk op de azc’s en op de woningmarkt!”

Wethouder Theo Lemmen is verheugd over de bijdrage vanuit het Rijk. Lemmen: “Met BOEi en Mooiland is afgesproken dat bij de bewoning een verdeling wordt aangehouden van 50 procent van de woningen voor vergunninghouders en 50 procent andere woningzoekenden als spoedzoekers en starters. Daarmee wordt ook de druk op de Graafse woningmarkt verminderd."

De verbouwing en het verhuren vinden waarschijnlijk nog in 2022 plaats.
 

 

 

Deel deze pagina