Mooiland op schema met strategisch verkoopprogramma

Publicatiedatum: 19-11-2020

In 2016 maakte Mooiland de ingrijpende keuze om zich uit grote delen van Nederland terug te trekken. De meeste woningen van Mooiland staan in het kerngebied Noordoost-Brabant/ Gennep en rond Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Buiten deze regio’s is het bezit van ons sterk versnipperd. Het gaat vaak om slechts enkele tientallen woningen per gemeente. Andere corporaties kunnen daar met hun netwerk meer betekenen voor de huurders in de wijk. Daarom verkoopt Mooiland tussen 2017 en 2024 in totaal ongeveer 8.000 woningen, verspreid over meer dan 100 verschillende gemeenten door heel Nederland.

Voortgang verkopen

Inmiddels zijn we bijna vier jaar op weg met het realiseren van deze complexmatige verkopen en liggen we voor op schema. Eind 2020 zijn meer dan 4.500 van de in totaal 8.000 woningen verkocht.

Mooiland verkoopt de woningen per woningmarktregio en is begonnen in de gebieden die het verst van het kerngebied Noordoost-Brabant liggen. Inmiddels zijn alle woningen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe verkocht. Vanaf begin volgend jaar heeft Mooiland ook geen woningen meer in de provincies Noord-Holland en Overijssel.

Wij willen de woningen liefst aan andere woningcorporaties verkopen en bieden ze daarom eerst exclusief aan hen aan.  In bijna alle gevallen lukt het om met andere corporaties eruit te komen. Alleen als dat niet lukt worden de woningen openbaar aangeboden. Dit speelt nu onder andere bij de verkoop van de resterende woningen in Alkmaar en omgeving.

Verkooppiek eind 2020

Door de verhoging van de overdrachtsbelasting voor verhuurders per 2021 is er een forse piek aan verkopen eind dit jaar. In december 2020 worden in totaal meer dan 1.500 woningen overgedragen aan andere partijen.

Anne Wilbers (bestuurder Mooiland) over de verkopen: “Ik ben blij dat onze strategie om ons terug te trekken uit grote delen van Nederland en ons te focussen op onze kernwerkregio niet bij een voornemen is gebleven maar ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Ik ben ervan overtuigd dat de woningen en onze huurders in goede handen zijn bij corporaties en in een enkel geval bij een betrouwbare vastgoedpartij die op hun eigen wijze thuis geven aan de huurders zoals wij dat ook in ons kernwerkgebied doen”.

Vooruitblik

De komende jaren gaan we door met het terugbrengen van het aantal gemeenten waar we actief zijn. Na afronding van deze verkoopoperatie, naar verwachting in 2024, is Mooiland een corporatie met circa 20.000 verhuureenheden, waarvan 17.000 in Noordoost-Brabant en Gennep en ca. 3.000 woningen in Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en enkele gemeenten in de omgeving daarvan. In totaal zijn we dan nog in zo’n 20 gemeenten actief. Mooiland kan in deze gemeenten de corporatie zijn die ze wil zijn. Herkenbaar, aanspreekbaar en bereikbaar voor huurders en maatschappelijke partners. Die weet wat er speelt en oog heeft voor prettig wonen in de wijk.

Overzicht actuele verkopen december 2020

 

 • 63 appartementen in Huizen aan de Alliantie
 • 80 woningen in Amersfoort aan Portaal, de Alliantie en Omnia Wonen
 • 71 appartementen in Haarlem aan Pré Wonen
 • 169 appartementen in Nieuwegein, 18 eengezinswoningen/appartementen in Vleuten en 18 appartementen in Utrecht aan Mitros
 • 371 woningen in Alkmaar, 74 woningen in Heiloo, 96 woningen in Enkhuizen, 32 woningen in Venhuizen, 28 woningen in Wieringerwerf en 72 woningen in Heerhugowaard aan Heimstaden
 • 117 huurwoningen in Ulft aan Sité Wonen
 • 61 appartementen in Barendrecht aan Patrimonium
 • 20 appartementen in Baarn aan Eemland Wonen
 • 54 woningen in Zwolle aan Wetland Wonen
 • 18 appartementen in Zeewolde aan Woonpalet
 • 70 woningen in Purmerend aan Woonzorg
 • 24 woningen in Steenwijk aan Woonconcept

 

 

Deel deze pagina