Samen goed eten in de Valuwe in Cuijk

Publicatiedatum: 16-12-2019

Gezonde, goede maaltijden zijn voor sommige bewoners helaas niet vanzelfsprekend. Hoe kun je met budgetproducten iets lekkers maken? Hoe kun je gezond snacken? Wat zijn lekkere recepten? En hoeveel invloed heeft eten eigenlijk op je gezondheid? Buurtbewoners van de Valuwe in Cuijk proberen met behulp van activiteiten gezond eten makkelijker te maken. Samen goed eten in een gezellige en sociale wijk!

De Voedselapotheek

In wereldtuin Verdeliet vestigde zich een bijzondere winkel: de Voedselapotheek. In deze ‘apotheek’ worden de gezonde en genezende aspecten van groenten, fruit en kruiden uitgelicht. Daarnaast gaf de Voedselapotheek workshops, werd er een heuse ‘safari’ door de supermarkt georganiseerd en leerden inwoners hoe je tóch gezond kan snacken.

Lekker en betaalbaar koken

Een groot succes: de workshops budgetkoken in de MFA. Hoe kun je een heerlijke maaltijd maken van budgetproducten? Dat leerde Martien Bos van het Smaakcentrum buurtbewoners van de Valuwe. De workshops worden afgesloten in de Schouwburg in Cuijk, waar ook een workshop wordt georganiseerd. Ook deze is al vol!

Recepten uit de Valuwe

Studenten van de HAS verzamelden twintig recepten en verhalen uit de buurt. Zij maakten postkaarten van deze smakelijke recepten en interessante verhalen. De recepten en verhalen vertellen iets persoonlijks over (bijv. de cultuur, geschiedenis of beroep van) degene die het recept indient en vertelt iets over hun connectie met de wijk. Zo leren wijkbewoners elkaar beter kennen en kunnen we proeven van elkaars eetcultuur.

Smakelijke praatjesmakers

Ook studenten van de Helicon hielpen graag wat handjes. Zij bedachten spelletjes voor verschillende doelgroepen in de wijk: van de biljartvereniging tot aan de vrijwilligers van Verdeliet. Ruim 40 bezoekers wilden deze spellen graag testen!

Wij(k)keuken de Valuwe 

Lekker en gezond koken is niet voor iedereen even gemakkelijk. En samen eten is gezellig(er)! In de Valuwe wordt regelmatig door en voor bewoners gekookt. Op de website devaluwe.nl/Wijkkeuken vindt u een overzicht van alle activiteiten.

In samenwerking met de GGD Hart voor Brabant, de Gemeente Cuijk, Sociom, MFA De Valuwe, Wijkraad de Valuwe, Jongeren op de Gezond Gewicht Cuijk, Wereldtuin Verdeliet Land van Cuijk, ZLTO, Syntein, Een Goei Leven Land van Cuijk, Het Smaakcentrum, Het Eetschap en Diana van Bokhoven.

Deel deze pagina