Wooncomplex De Hooghe Clock in ’s-Hertogenbosch staat al een tijdje in de steigers. Aannemer Knaapen is daar bezig met een grote, impactvolle ‘vernieuwbouwing’ van het pand. Die transformatie is breder dan alleen renovatie en verduurzaming. We starten in de Hooghe Clock een nieuw concept en een bijzondere vorm van toewijzing: Buurtverbinders.
Wat is een buurtverbinder?
“Een buurtverbinder is een fijne en goede buur, met oog voor de mensen om zich heen,” legt Maaike Teernstra, van Butterfly Effect uit. “Samen met andere buren zorgen ze voor een warme en verbonden gemeenschap. Zo pakken ze bijvoorbeeld (als daar vraag naar is vanuit de gemeenschap) activiteiten op, maar liever nog ondersteunen ze andere buurtbewoners die iets willen organiseren. Eén van de belangrijkste missies van buurtverbinders is het zien en in hun kracht zetten van andere buren.”
Wijkconsulent Rutger van der Kolk vervolgt: “In een tijd waarin eenzaamheid onder ouderen een groeiend probleem is, brengen buurtverbinders mensen samen en zorgen ze voor een ondersteunende omgeving,” legt wijkconsulent Rutger van der Kolk uit. Een buurtverbinder zet zijn of haar talenten en ervaringen in om de leefbaarheid en verbinding in het complex te verbeteren.
Waarom buurtverbinders?
De inzet van buurtverbinders volgt de nieuwe strategische koers van Mooiland, waarbij we maatwerk willen bieden in elke buurt. “Tijdens speciale buurtsessies vroegen we de bewoners van De Hooghe Clock: waar heb jij écht behoefte aan? Wat mis je? Zo hebben we de specifieke behoeften van De Hooghe Clock in kaart gebracht. Bewoners gaven aan behoefte te hebben aan meer verbinding, minder eenzaamheid en meer zingeving in hun dagelijks leven. Buurtverbinders kunnen hierin een groot verschil maken.”
Hoe werkt het?
In samenwerking met Butterfly Effect startten we de zoektocht naar buurtverbinders die passen bij de gemeenschap van De Hooghe Clock. “Zonder speciale eisen of specificaties. We kijken vooral naar wat iemand kan en wil brengen.” Deze buurtverbinders krijgen een huurwoning in het complex en gaan een huurcontract voor onbepaalde tijd aan, met extra afspraken en voorwaarden. “Ze hebben de vrijheid om hun rol in te vullen zoals zij dat passend vinden. “Ook de klik onderling moet goed zitten,” zegt Rutger van der Kolk. “Buurtverbinders gaan namelijk ook samenwerken. Zo kunnen ze elkaar helpen als ze ergens tegenaan lopen, of als ze advies of hulp nodig hebben.”
Begeleiding vanuit Butterfly Effect
De eerste drie buurtverbinders zijn al gestart in de toren waar de renovatie is voltooid. In totaal zoeken we 10 buurtverbinders in het complex, dat bestaat uit drie woontorens. Een coach vanuit Butterfly Effect begeleidt de verbinders en houdt een vinger aan de pols. “Door de woningnood ontvingen we veel reacties en moesten we zorgvuldig selecteren wie echt om de juiste redenen een appartement wilde. Door duidelijke afspraken tussen Butterfly Effect, Mooiland en de buurtverbinder zorgen we ervoor dat alles goed verloopt.”
De toekomst van De Hooghe Clock
In de Hooghe Clock woont een oudere doelgroep en het complex heeft altijd een 65+ label gehad. “Met een koers in ons achterhoofd, hebben we daar nog eens kritisch naar gekeken. We willen naar een bruisende gemeenschap met activiteiten voor jong- en oud. Daarom hebben we het label teruggeschroefd naar 40+.” De Hooghe Clock heeft alle ingrediënten om een bruisende, centrale plek in de buurt te worden. “Met de inzet van buurtverbinders willen we dat voor elkaar krijgen. Een mooi, duurzaam en volledig opgeknapt complex waar bewoners en ook buurtbewoners zich thuis voelen en verbonden zijn met elkaar.”