Alle hens aan dek voor de verduurzaming van het grote Ortduynen-complex in ’s-Hertogenbosch. Een ambitieus project, met 99 woningen in het complex waar de veelal oudere bewoners in hun woning blijven wonen tijdens de impactvolle werkzaamheden. En met resultaat: qua uiterlijk, comfort en energielabel krijgt het pand een enorme upgrade. Letterlijk, want de appartementen worden uitgebreid met een balkon!
Volledig gasloos
Tijdens de renovatie worden er energetische verbeteringen aangebracht. Zo gaat het volledige pand van het gas af en wordt alles overgeschakeld naar warmtepompen. Ook de complete gevel van het complex is vervangen én de woningen zijn uitgebreid met een balkon. Qua uiterlijk, comfort en duurzaamheid een heel verschil. “De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft de wijk Buitenpepers, waar Ortduynen ligt, aangewezen als een van de eerste aardgasvrije wijken”, vertelt Norbert Puttman, teammanager Vastgoedproject bij Mooiland. “Met het aardgasvrij maken van dit grote complex leveren we daar een grote bijdrage aan en maken we het complex meteen gereed voor de toekomst. De technische levensduur wordt met 30 tot 50 jaar verlengd.”
Elkaar goed leren kennen
“We zijn vorig jaar juni gestart met de werkzaamheden”, vertelt bewonersconsulent Floor Rooijakkers, van Caspar de Haan. “We zijn voor de daadwerkelijke start van de werkzaamheden lang in gesprek geweest met bewoners en de klankbordgroep. We hebben veel sociale gesprekken gevoerd: wie zijn de bewoners, waar zit de weerstand, wat gaan we allemaal doen, wat gaan de bewoners terugkrijgen, etc. Het is belangrijk elkaar goed te leren kennen.” De gesprekken en goede communicatie werpen zijn vruchten af. Bij de laatste BLICK-resultaten, waar telefonisch gepeild wordt naar tevredenheid, gaven bewoners gemiddeld een 7.5 tot 8.
Wonen tussen de steigers
Norbert Puttman vertelt dat het meerendeel van de bewoners een hoge leeftijd heeft, wat het project extra uitdagend maakt. “De meeste huurders zijn tussen de 55 en 94 jaar. Sinds een paar jaar wonen ook jongeren met autisme in het complex, begeleid door Jados. Voor hen is het natuurlijk ook heel impactvol.” Bewoners die even weg willen uit de werkzaamheden, kunnen terecht in een van de drie rustwoningen in het complex. “Mensen kunnen er naartoe als het ze even te veel wordt qua prikkels. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.” Ook buiten het complex staat een rustwoning, zodat bewoners echt even weg zijn tussen de steigers.
Meeste impact
“Het is een uitdaging om alles zo goed mogelijk te organiseren voor 99 woningen, en tegelijkertijd te zorgen dat bewoners zo min mogelijk overlast ervaren,” legt Johan, uitvoerder bij Caspar de Haan, uit. Ook bouwkundig gezien zit het project vol uitdagingen, zoals het plaatsen van de balkons en het vervangen van de pui. “De appartementen hadden voorheen helemaal geen buitenplek,” legt teammanager Norbert uit. “Het plaatsen van de balkons en vervangen van de pui was een flinke operatie. Woningen in dit complex waren niet populair bij woningzoekenden, vooral vanwege het ontbreken van een balkon of eigen buitenruimte. Door het plaatsen van balkon wordt de verhuurbaarheid maar ook de leefbaarheid sterk verbeterd.”
Nooit uitloop
Ondanks de impactvolle en grote werkzaamheden, is het nooit nodig geweest af te wijken van de planning. Floor: “Het was soms heel intensief om alles binnen de planning klaar te krijgen. Maar dat hebben we goed aangepakt. Gelukkig ontvangen we veel begrip van bewoners. Het is belangrijk een eerlijk verhaal te vertellen, een band op te bouwen met de bewoners en ze goed voor te bereiden op de overlast.” Uitvoerder Johan vertelt dat er regelmatig iets georganiseerd wordt voor bewoners om ze bij het project te betrekken. “Een rondleiding op het dak bijvoorbeeld. Zo beleven bewoners de verbouwing op een andere manier en creëer je meer interesse.”
Hij benadrukt dat ook de samenwerking en communicatie tussen bouwpersoneel en bewoners, maar ook onderling en met Mooiland, goed moet zijn. “Een deel van het personeel werkt hier al vanaf het begin van het project. Dat is een hele tijd, dus ook zij leren bewoners kennen. We besteden veel aandacht aan het vinden van oplossing, zodat we het voor bewoners zo prettig mogelijk kunnen maken. En als we goed samenwerken, bereiken we in kortere periode het mooiste eindresultaat.”