Diny Frek-Jongman: Tevreden in de Hortensiastaete

Al dik tweeënhalf jaar woont Diny Frek-Jongman in haar huurappartement in de Hortensiastaete in Enschede, en al dik tweeënhalf jaar is Diny ‘nog geen moment’ uit haar humeur geweest. Tevredenheid alom dus, en dat is goed om te horen op een woonplek die eerder nog met succes streed om de titel ‘lelijkste plek van Nederland’. Maar het lelijke eendje werd een prachtige zwaan. Inmiddels zijn de Hortensiastaete en de omgeving om door een ringetje te halen. En Diny doet zo haar eigen duit in het zakje als het gaat om prettig samen wonen.


Mooiland is verhuurder van de Hortensiastaete. Vanuit haar woning op de hoek van de flat kan Diny (74) goed zien hoe de buurt is opgeknapt. “Ik ben hier komen wonen nadat mijn man overleed. Mijn zoon zei dat het toen tijd was om te verhuizen vanwege alle herinneringen in het oude huis. De omgeving hier was toen inderdaad minder mooi, maar Raymond, de huismeester hier van Mooiland, trok mij over de streep. Het was de goede keuze.”

Renovatie

Diny kon kiezen uit een van de 140 woningen in de Hortensiastaete. Die keuze was makkelijk. Haar oog viel op een gerenoveerd huurappartement, dat er onder meer tien vierkante meter woonruimte bij kreeg op de plek waar eerst een balkon zat. “Vanuit mijn stoel kan ik goed op straat kijken en zwaaien naar iedereen. Dat contact vind ik heel belangrijk.” Woningcorporatie Mooiland ondersteunt huurders waar mogelijk om samen te werken aan een prettige, leefbare woonomgeving. 

Bewoners

Een jaar geleden kwam Diny in beeld als voorzitter van de bewonerscommissie. “We organiseren van alles voor de bewoners van Hortensiastaete; muziek, een borrel, spelletjes. Iedereen betaalt daar een hele kleine contributie voor. Voorheen woonde iedereen hier door elkaar heen, maar nu zijn het vooral wat oudere bewoners. Dat bevalt heel goed. Ik heb een luisterend oor voor iedereen. Ik stoor mij aan niets of niemand en help anderen gewoon graag.”

Klik

De verhuur van appartementen verliep niet altijd even hard, erkent huismeester Raymond Gras. “Maar we kijken nu iets beter naar potentiële huurders. Het is goed als die passen bij de huidige bewoners van Hortensiastaete. Er moet een klik zijn, en daar letten we op.”

Winkels

En een klik met de omgeving? Dat is tegenwoordig geen probleem. Diny: “Er zijn aan de overkant nieuwe winkels bijgekomen in een nieuw gebouw, waaronder een bakker en een supermarkt. Het is levendig en gezellig hier, in een mooie groene omgeving. Ik hoop hier echt nog heel lang te wonen!”

Deel deze pagina