Jan Stevens: ‘We kunnen er weer 25 jaar tegenaan!’

Al langer dan de helft van zijn leven loopt hij de Vierdaagse. Jan Stevens is 65 jaar, woont in Gassel en wandelt komende zomer voor de 43e keer mee. Trots laat hij een certificaat zien, dat hij ontving toen hij voor de 40e keer meeliep. Na zoveel inspanning is er niets fijner dan uitrusten in je eigen, comfortabele huis. En comfort heeft het huis van Jan zeker. “Als ik mijn stoel maar heb en televisie kan kijken, ben ik hartstikke tevreden!”

Ouderlijk huis 

Jan Stevens woont in een bescheiden, fijne woning. Dat was vroeger wel anders. Een schilderij van de plek waar hij opgroeide hangt in de woonkamer. “Dit heeft mijn moeder in 1981 geschilderd voor mij en mijn broers en zussen. In deze boerderij hebben we met zevenen gewoond. We hadden varkens, koeien en kippen.” De kleine boer kreeg het toen steeds moeilijker, legt hij uit. “Je moest 100 koeien hebben om te overleven”.

Renovatie

Uiteindelijk kwam Jan terecht in de straat waar hij nu woont. Heel even heeft hij in Mill gewoond, maar verder heeft hij Gassel nooit verlaten. Zijn woning is kort geleden gerenoveerd. Jan kreeg onder andere een nieuw ventilatiesysteem, zonnepanelen en nieuwe tegels in de badkamer.

Stoffig

Jan had niet veel last van de renovatie. “Tijdens het renoveren van de badkamer was er gewoon veel stof. Dat stof zat overal, maar daar kun je niets aan doen. Het is erg mooi geworden. We kunnen er weer 25 jaar tegenaan!”

In de keet

Natuurlijk waren sommige dagen wat lastiger. Bijvoorbeeld als er veel herrie gemaakt werd. “Wanneer er geboord werd, ging ik gewoon in ‘De Luwte’ zitten, koffiedrinken met de buren en mensen van Elk, de aannemer. Dit was een rustige plek waar je naartoe kon tijdens de renovatie.” Tijdens het interview gaat de deurbel. Aannemer Elk komt een bedankje afgeven: een flinke chocoladereep. “Echt heel aardig”, zegt hij met een brede glimlach.

Deel deze pagina