Martien van Gool: '60 jaar een trouwe huurder'

Martien van Gool (88) kent zijn huurwoning aan de Elzenlaan in Boxmeer van binnen en van buiten en van boven tot onder. Dat kan ook bijna niet anders, aangezien de woning al 60 jaar zijn thuis is. Een groot deel van zijn leven speelde zich af tussen deze vier muren en ook nu woont hij er nog steeds met plezier. Reden genoeg om Martien te bedanken voor al die jaren trouwe huur en om hem te vragen wat wij nog meer voor hem kunnen betekenen.

Ondanks zijn gevorderde leeftijd is Martien nog uitstekend in staat om op zichzelf te wonen. Zijn huis knus en opgeruimd en de koffie staat klaar. “Ik ben altijd zo opgeruimd geweest. Ik heb een hulp in huis, maar doe het meeste nog zelf. En ik ga met de tijd mee want ik zit veel op internet, vooral op Youtube.”

Gezin

Daar zoekt hij vooral naar filmpjes over zijn oude werk op de betoncentrale, waar hij monteur en chauffeur was. Het was ook de tijd waarin het hele gezin hier woonde, met zijn vrouw nog aan de zijde van Martien. “Zij is drie jaar terug overleden”, klinkt het na een lange blik naar haar portretfoto in de kast. “Sindsdien is het huis wel wat groot en stil.”

In de gaten

De buurt zag hij in zestig jaar uiteraard enorm veranderen. “Ik ben de oudste in de straat en de enige originele bewoner. Maar gelukkig houden de buren mij wel een beetje in de gaten. En anders zijn er altijd nog mijn kinderen en kleinkinderen.” Het verzorgen van de vele vogels in de voliere in de tuin doet Martien nog grotendeels zelf.

Ondersteuning

Verhuizen naar een verzorgingstehuis is voorlopig nog niet aan de orde. Maar als het zover is, ondersteunt Mooiland hem daarbij. Ter gelegenheid van 60 jaar huur ontving Martien in ieder geval bloemen en een klusbon uit handen van wijkconsulent Petra Spanjers en directeur Wonen Elly Pansier. Met de klusbon kan Martien vakmannen van Mooiland inschakelen voor klusjes in of rond zijn woning.

Praatgraag

Die vakmannen kunnen zich alvast voorbereiden op veel kletsen. Martien is praatgraag als het op zijn woning aan komt. “Ik heb hier zelf al van alles gedaan, van grote tot kleine klussen. Ik kan er echt alles over vertellen. Overal zit wel een herinnering aan vast.” En dat kan ook bijna niet anders, na 60 jaar huur. 

Deel deze pagina