Werken bij

Meneer van der Heijden: 'Liefde voor familie en de straat ’

“Mensen schatten me vaak tussen de 70 en 75 jaar”, vertelt meneer van der Heijden. Je zou het niet zeggen, maar met zijn 88 jaar is meneer van der Heijden de oudste bewoner uit de straat in Heesch, waarin hij woont. “Hij hoort bij het straatbeeld”, zegt zijn buurman. Iedereen uit de straat kent hem en maakt een praatje met hem. Dat is vooral in deze Coronatijd erg prettig. “Toch wel 4 of 5 mensen die aanboden boodschappen voor me te doen”, vertelt meneer van der Heijden.  

Liefde voor familie

Wie het huis van meneer van der Heijden binnenloopt, ziet meteen zijn liefde voor familie: muren vol tekeningen van zijn kleinkinderen, knutselwerkjes op de vensterbank en een kast vol met fotolijstjes en kaarten. Meneer van der Heijden is de jongste uit een gezin met 12 kinderen. Hij heeft nog één zus. Helemaal in het verre Canada. “Vanwege Corona kan ze nu helaas niet langskomen. Normaal gesproken komt ze eens per jaar op bezoek.” 

Thuis in zijn tuintje

De Coronatijd vond hij zwaar. Maandenlang heeft hij thuis gezeten. Hij prijst zich gelukkig met zijn tuintje. Aan voor- en achterkant. “De afgelopen maanden heb ik daar vaak gezeten. Zo kon ik toch naar buiten. Ik ging de straat niet op. Want ik weet: als ik het krijg, dan vertrek ik.” 

‘Ouwebetten’

Ondanks zijn leeftijd oogt meneer van der Heijden fit en energiek. “Weet je waarom ik het zolang volhoud? Omdat ik heel mijn leven zoveel geouwebet heb. Met ouwebetten zul je het langer volhouden. En ik eet altijd goed. Hoe ziek ik ook ben – ik eet altijd.” 

Dit is mijn thuis 

Meneer van der Heijden hoort bij het straatbeeld. Zegt zijn buurman. En dat klopt min of meer ook, want meneer van der Heijden is de eerste bewoner van de woning waarin hij woont.   . “Ik zou nergens anders naartoe willen. Dat is natuurlijk ook de leeftijd, maar ik woon hier al zo lang. Dit is mijn thuis.” De woning is helemaal gelijkvloers en op de begane grond, wat voor meneer van der Heijden erg prettig is. “Doordat het gelijkvloers is kan ik nog lang in de woning wonen”..

Renovatie

De woningen in de straat worden nu gerenoveerd. Vanwege de leeftijd van meneer van der Heijden wordt bij hem alleen de onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. “De keuken, badkamer en toilet, daar wachten ze nog even mee.” 

Opa Piet

Dat meneer van der Heijden bij het straatbeeld hoort, bewijst de bijzondere post die hij afgelopen week kreeg. “Ik ben opa geworden, maar ik heb helemaal geen kleinkind gekregen.” Kersverse ouders uit zijn straat stuurden een geboortekaartje, geadresseerd aan ‘opa Piet’. “Ze hebben mij opa genoemd”.