Meneer van Rooij: 'Van een huis naar een thuis’

“Vanmiddag ga ik weer oppassen op mijn twee kleinzoons”, vertelt meneer van Rooij (60) uit Heesch glunderend, terwijl hij koffie drinkt uit zijn ‘nummer 1 opa’-koffiemok. “De jongste is zes maanden en de oudste vijf jaar.” Meneer van Rooij woont samen met zijn vrouw, zoon en dochter al vanaf 1986 in hun gezellige woning in Heesch. Zijn dochter is inmiddels al een tijdje het huis uit en heeft tot ieders genoegen de familie verder uitgebreid. Meneer van Rooij is trots op zijn familie én op zijn woning, die hij met zijn eigen handen heeft veranderd in een thuis. Maar zijn échte thuis is in Veghel, bij zijn moeder.

Lekker in de tuin

“Ik kom uit Veghel en mijn vrouw uit Heesch. Zij wilde niet weg uit Heesch, dus gingen we hier wonen. Dit zijn goedkope, grote woningen met een tuintje én een garage. Dat is voor iedereen verleidelijk. Het is heerlijk. In het voorjaar zitten we vaak buiten onder het afdakje”, vertelt meneer van Rooij

Renovatie

Binnenkort krijgt de woning een opknapbeurt. Mooiland gaat het huis renoveren. Meneer van Rooij zat daarom in een klankbordgroep. Een klankbordgroep bestaat uit buurtbewoners die worden betrokken bij het renovatieproces. "Ik wil altijd graag meedenken. Als je korter bij het vuur zit, dan hoor je meer en als je nooit luistert, zal je nooit iets weten. Het gaat natuurlijk over je huis, je woning. Dat is natuurlijk niet zomaar iets.”

Een eigen huis

Vooral in Van Rooij’s geval is dat niet zomaar iets. Hij en zijn gezin hebben jarenlang geïnvesteerd om de woning écht ‘hun huis’ te maken. “We hebben veel aan het huis gedaan, zoals de muren en de vloeren. Dat ik ‘m eigenhandig zo gemaakt heb, voel ik me zoals het er nu uitziet erg thuis.”

Gelijkvloerse woning

Vanwege gezondheidsklachten van meneer van Rooij, zijn er wat aanpassingen in zijn woning gedaan. Zoals een dubbele trapleuning en een aangepast toilet. Het echtpaar beseft zich dat ze over een tijdje wellicht naar een gelijkvloerse woning moeten verhuizen. “Als onze zoon uit huis is, kijken we rustig verder. Dat willen we in ieder geval best overwegen. We staan nog steeds ingeschreven, dus misschien gaan we wel op zoek naar een gelijkvloerse woning.”

Veel buren

Omdat de familie van Rooij al zolang in de wijk en woning woont, hebben ze al veel buren zien komen en gaan. “Ik denk dat we wel acht verschillende buren hebben gehad. Vroeger woonde bijna heel de familie van mijn vrouw in het woonblok. Dat was gezellig.” Verder vindt meneer van Rooij het fijn om jeugd in de buurt te hebben. “Dat houdt het levendig. Anders wonen er alleen maar van die ouwe knarren als ik”, lacht hij.