Meneer en mevrouw Toonen: 'Een geheel vernieuwde, opgebloeide wijk'

“Als je me 30 jaar geleden vroeg of ik hier wegwilde, dan had ik ja gezegd. Nu wil ik hier écht niet meer weg”, zegt meneer Toonen. Al 52 jaar wonen meneer en mevrouw Toonen in de wijk de Valuwe in Cuijk. Het echtpaar heeft de wijk weer helemaal zien opbloeien. “Het is zo’n fijne, nieuwe buurt geworden.” 

Wederopbouw 

“Ik vond de sloop en de bouw heel interessant”, zegt meneer Toonen. “Ik stond soms anderhalf uur lang te kijken. Ik vind het leuk dat ik dat allemaal heb mogen zien. En ik heb ook echt kunnen lachen met alle werklui.” 

Werkgever 

52 jaar geleden kwamen meneer en mevrouw Toonen naar Cuijk, vanuit het naastliggende dorp Beers. De woningen waren destijds van de gemeente Cuijk en gekoppeld aan een werkgever. Omdat meneer Toonen bij de drukkerij werkte, konden hij en zijn vrouw terecht in de woning in de Valuwe. Waar ze vandaag de dag nog steeds met plezier wonen.  

Groen 

Ze hebben een hoop zien veranderen de afgelopen jaren. De wijk was jaren terug erg rommelig en onrustig, vertellen ze. Maar nu is het “erg mooi, levendig, sociaal en met meer vrijheid”. Nu het flatgebouw voor hun woning gesloopt is, kijken ze mooi uit over een groen parkje.  

Buurtfeestjes en marktjes 

“Het leeft veel meer”, zegt mevrouw Toonen. Zo worden er allerlei marktjes op het plein, in het parkje of bij de moskee georganiseerd. “Met lekker eten! En buurtfeestjes, en allerlei verenigingen in het buurtcentrum de MFA. Kinderen spelen in het park als het mooi weer is. Heel leuk!” 

Imago verandering 

Meneer en mevrouw Toonen vinden dat de wijk erg vooruit is gegaan en merken dat de populariteit groeit. Ook bij de jongere doelgroep. “Het heeft lang geduurd, maar we zijn zo blij. Het is helemaal geslaagd.”