Geen objecten gevonden

Bewoners aan het woord

Op een prachtig stukje grond verzorgen 23 kinderen hun eigen moestuintje. Als je het niet zou weten, dan zie je het ook niet. Verstopt achter twee schooltjes in Grave, aan de Burgemeester Ficqlaan, vind je een prachtig stukje grond waarop 23 kinderen hun eigen moestuintje verzorgen. Een opgeknapte pipowagen, een zelfgemaakte vogelverschrikker, een kampvuurplek en een sfeervol schuurtje sieren het veldje, met aangrenzend een stuk grond met dieren. Het is een warme dag, dus beheerder Cris Melser heeft een zwembad op het veld gezet, waar de aanwezige kinderen enthousiast gebruik van maken. 

Zes dagen per week tuinieren  

Cris Melser beheert Moestuin Totomaat nu enkele jaren. Hij begon als beheerder van het dierenveldje. Toen dat vier jaar geleden werd verkleind vanwege bezuinigingen van de gemeente, besloot Cris samen met initiatiefnemer Leon het vrijgekomen stuk grond te gebruiken voor moestuintjes. Inmiddels heeft Cris het beheer volledig overgenomen, met initiatiefnemer Leon op de achtergrond. “Meestal ben ik hier vijf tot zes dagen per week. Als de kinderen klaar zijn op school, komen ze hierheen. Ik werk al 22 jaar met kinderen. Qua kennis van tuinieren begon ik eigenlijk met 0. Ik leer ieder jaar bij. En van die kinderen leer ik ook heel veel. Dat maakt het erg leuk, natuurlijk!” 

Zaadjes en plantjes 

Kinderen kunnen vanaf 8 jaar een eigen moestuintje beheren. “De leeftijd zit tussen 8 en 12 jaar. Daarna gaan ze naar de middelbare school en krijgen ze andere interesses.” De kinderen hoeven niets te betalen voor hun moestuintje. “Zo houden we het laagdrempelig. Ze moeten wel een keer per week aanwezig zijn. Dat is de enige voorwaarde”, vertelt Cris. En hoe komen ze aan de zaadjes en plantjes? “Een deel van de zaadjes en plantjes kregen we van de bso. We halen ook zaadjes bij de supermarkt. Aardappelen halen we bij de boer. En sommige kinderen nemen plantjes of zaadjes van thuis mee.”  

Donatie van Mooiland 

“Normaal gesproken krijgen we een bedrag van de gemeente”, legt Cris uit. Omdat die aanvraag dit jaar te laat werd gedaan, werd het budget voor dit jaar erg klein. “Toen kwam ik bij Mooiland terecht. Het heeft ook met leefbaarheid en de wijk te maken, natuurlijk. Gelukkig vond Mooiland het een mooi initiatief.” Vanuit het participatiefonds deed Mooiland een financiële bijdrage, zodat Cris en de kinderen gewoon door konden tuineren. “De bijdrage van Mooiland is onze redding geweest.”  

Lekkerder dan in de winkel! 

Alles wat ze oogsten, nemen de kinderen mee naar huis. En dat valt goed in de smaak! “Het is veel lekkerder dan in de winkels”, zeggen de aanwezige kinderen. De jongens die aanwezig zijn, zijn allemaal ‘tuinvrienden’ van elkaar, zoals Cris het noemt. Cris en de kinderen hebben een goede band met elkaar. Wat vinden ze het állerleukste aan de moestuintjes? “Het tuintje verzorgen, de diertjes voeren en Cris plagen”.  

Aardappelen verkopen 

Alle aanwezige kinderen zijn het er unaniem over eens: het meest trots zijn ze op de aardappelen. Waarom? “Die gaan we verkopen! Dan willen we rondjes rijden in de pipowagen, stoppen we af en toe om aardappels te verkopen en van de opbrengt kopen we nieuwe zaadjes.” Een frietpan staat ook op het wensenlijstje. “Dan kunnen we friet maken van onze aardappelen.” 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden