Woonfraude melden

Als u in een woning van Mooiland woont gelden er bepaalde regels. Deze regels kunt u ook in uw huurovereenkomst en de algemene huurvoorwaarden vinden. Worden deze regels overtreden? Dan noemen we dat woonfraude. Woonfraude accepteren we niet. 

Wat is woonfraude?

Er is sprake van woonfraude als: 

  • een huurder een kamer of de woning onderverhuurt.
  • er meer mensen in een woning wonen dan toegestaan is (overbewoning).
  • een huurder een woning doorgeeft aan familie of vrienden, zonder dat hij/zij in de woning woont. 
  • een huurder (bijna) nooit in zijn woning is. De woning moet een hoofdverblijf zijn en bewoond worden door de huurder. Bent u van plan tijdelijk een langere periode ergens anders te gaan wonen? Lees meer informatie over het wijzigen van uw woonsituatie
  • een woning niet (alleen) gebruikt wordt om in te wonen maar ook voor andere activiteiten. Denk aan criminele activiteiten, zoals een hennepkwekerij, drugsverkoop of prostitutie. Het kan ook zijn dat de woning gebruikt wordt voor andere (niet-criminele) activiteiten, zoals een winkel, kantoor of opslagruimte waar Mooiland geen toestemming voor heeft gegeven.

Wilt u weten welke activiteiten wel of niet zijn toegestaan en welke voorwaarden hiervoor gelden? Neem dan contact op met de Klantenservice.  

Waarom woonfraude aanpakken? 

Het is niet eerlijk als woningen worden doorverhuurd aan familie of vrienden. Zij dringen dan illegaal voor. Ook veroorzaakt woonfraude vaak overlast (bijvoorbeeld geluidsoverlast, stankoverlast) bij buurtbewoners. Bij hennepteelt of andere illegale zaken kunnen er onveilige situaties ontstaan voor de buurt: door kortsluiting en oververhitting kan er brand ontstaan.

Wat doet Mooiland bij woonfraude?

We onderzoeken meldingen. Wanneer er echt woonfraude is, ondernemen we actie. Dit kan betekenen dat de huurder uit de woning moet en 3 jaar niet meer een andere woning bij Mooiland kan huren. Ook kan het zijn dat de huurder een boete moet betalen.

Wat kunt u doen?

Alleen met uw hulp kunnen wij woonfraude aanpakken en voor een veilige en prettige leefomgeving zorgen. 

  • Heeft u een vermoeden van criminele activiteiten zoals hennepteelt of drugshandel? Dan kunt u dit melden bij de politie via 0900 88 44 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 70 00
  • Heeft u een vermoeden van woonfraude? U hoeft niets te bewijzen. Als u wilt kunt u de melding ook anoniem doen. Wij behandelen uw melding altijd in vertrouwen. Meld uw woonfraude via het formulier hieronder.

Of neem contact op met onze Klantenservice via 088 450 10 10

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden